Novice
Glasovanje za najboljše predloge Com'On Maribor je zaključeno
Glasovanje za najboljše predloge Com
Med 16. majem 2019 in 12. junijem 2019 je na spletni strani maribor.comoneurope.org potekalo javno glasovanje o pobudah mladih z najrazličnejšimi ukrepi za trajnostno izboljšanje mesta Maribor in življenja v njem. 

Spletnega glasovanja se je udeležilo 246 Mariborčank in Mariborčanov, ki so izglasovali 5 zmagovalnih predlogov, katerim bo MKC Maribor zagotovil finančno podporo za realizacijo.

»Nabor zmagovalnih pobud je zelo kreativen in odgovarja na pester nabor potreb, od spolne vzgoje, športa, ustvarjalnosti do dveh manjših infrastrukturnih podvigov v prostoru. Želimo si, da bodo te ideje, ko jih bomo realizirane predstavili javnosti jeseni v času Festivala Mladi Maribor, dale dodaten zagon, da se bo participativnega proračuna za mlade v prihodnjih izvedbah udeležilo še več mladih v Mariboru.« je rezultate glasovanja komentiral vodja projekta Željko Milovanović.

S koncem glasovalnega obdobja se začenja zadnja faza procesa - na MKC Maribor bomo v kratkem sklicali sestanek z zmagovalnimi ekipami in začeli načrtovati izvedbo njihovih pobud, ki se bo zaključila kot napovedano v času Festivala Mladi Maribor. Zmagovalnim predlogom bomo tako zagotovili do 1.000 EUR finančne podpore.


PREGLED ZMAGOVALNIH POBUD:

SEKS INŠTRUKTORJI (EKIPA LJUBEZEN IN SPOLNOST)

Primarni cilj projekta je na eni strani zmanjševanje tabujev, ki so povezani s spolnostjo, po drugi strani pa tudi želja po zmanjšanju negativnih posledic v povezavi s spolnostjo, kot so nezaželena nosečnosti ali spolno prenosljive okužbe. Izobraževanje poteka v okviru neformalnega izobraževanja in podajanja informacij med vrstniki, kar za učence ustvari sproščeno okolje, v katerem lahko brez zadržkov govorijo o spolnosti in si razjasnijo vprašanja. Primarna ciljna skupina projekta so učenci 8. in 9. razredov osnovnih šol ter 1. in 2. letnikov srednjih šol.
 


IMPORTDANCE (EKIPA URBANOŠOLA)

Pobuda naslavlja problematike plesnih scen v Mariboru, natančneje mesto urbane plesne scene v Mariboru. Naslavja problematiko nepovezanosti in neenotnosti med mladimi plesalci ter potrebo po okolju prijaznem vsakemu, ki se ukvarja s katerimkoli plesom ali pa ga ples enostavno zanima. Mladim bo od zunaj in znotraj predstavila razstavišče, radijski studio, knjižnico, skate rampo, video sobico, fotomuzej, intimni oder in kino, parkirišče in stopnišče GT22 ter različne možnosti obravnave prostora in medijev v njem. Sodelujoče bo opremila z znanji in veščinami DJ-anja glasbe za urbane plese, izdelave šablon, grafitov in majic, uporabe kamere in urejanja filma. 
 


BUBBLE / ZORBING NOGOMET (EKIPA PRIJI ŠPILAT)


Zorbing nogomet je moderen urbani šport, ki v Sloveniji še ni tako razširjen kot drugje po svetu. Vsak izmed udeležencev ima oblečeno napihljivo kroglo - zorb. Igralci se odbijajo, zabijajo, naletavajo, divjajo in se borijo s ostalimi tekmovalci s ciljem zadeti nasprotnikov gol. Večinoma se zorbi uporabljajo za igranje nogometa lahko, z njimi pa je mogoče izvajati tudi številne druge športne discipline (bowling, sumo, ipd.). Primarna ciljna skupine pobude so predvsem mladi, ki bodo tako dobili nove možnosti brezplačne rekreacije in druženja.
 


E-KLOPCA (EKIPA POPRAVIMO MARIBOR)

Mnogim se v mestu velikokrat izprazni prenosna elektronska naprava, ampak blizu nimajo polnilca in vtičnice, da bi si jo lahko napolnili. »E-klopca« bo uporabljala sončno energijo za brezplačno polnjenje mobilnih naprav tudi takrat, ko uporabniki s seboj ne bodo imeli polnilca. Hkrati bo zaradi svojega namena predstavljala odlično mesto za druženje in posedanje v senci. Predlog združuje reševanje funkcionalnega vsakdanjega problema s konceptom povezovanja in ustvarjanja novih družbenih vezi.
 


STOJ, PANORAMA! (EKIPA PANORAMARKE)

Razgledišče sedmih hrastov na Kalvariji predstavlja čudovit potencial za ureditev točke panoramskega oddiha. Leta 2014 je bil eden izmed hrastov posekan zaradi žledoloma. Štor, ki ostaja, bi želele spremeniti v središče lesenega razgledišča oziroma sedišča. Tako bi pridobili prijetno točko oddiha nad mestom, s čimer bi se posredno spodbujalo Mariborčane k obisku Kalvarije kot rekreativno-družabne lokacije. Vsak obiskovalec Kalvarije bo imel povečano možnost, da si vzame minutko dlje zase in svojo sprehajalno družbo tako, da spočije noge in oči - da naredi nekaj zase, užije pogled na domače mesto in preprosto posedi v miru in dobri družbi. Obenem bi urejena točka obiska lahko predstavljala tudi privlačnost za turiste.

Ekipa Com’On Maribor se zahvaljuje vsem sodelujočim ekipam, ki so prispevale svoje predloge, ter vsem, ki ste glasovali za svoje favorite!



Druge novicePoglej vse
  • Zmagovalni predlogi Com

    V sklopu Festivala Mladi Maribor, ki bo potekal v Mariobur med 30. septembrom in 15. oktobrom, se bodo javnosti premierno predstavili kar štirje izmed petih izbranih predlogov v sklopu participativnega proračuna za mlade Com'on Maribor.

     

    V Mariboru deluje veliko izjemno aktivnih ...

  • Glasovanje za najboljše predloge Com
    Med 16. majem 2019 in 12. junijem 2019 je na spletni strani maribor.comoneurope.org potekalo javno glasovanje o pobudah mladih z najrazličnejšimi ukrepi za trajnostno izboljšanje mesta Maribor in življenja v njem. 

    Spletnega glasovanja se je udeležilo ...
  • Glasovanje za najboljše predloge je odprto!

    Od 12. marca do 12. maja 2019 je na spletnem portalu Com'On Maribor potekalo zbiranje pobud mladih, s katerimi bi izboljšali življenje v Mariboru. V tem času je ekipa facilitatorjev na 14 mariborskih srednjih šolah in fakultetah izvedla praktične delavnice aktivnega državljanstva in participativnega proračuna, ki se jih je udeležilo 275 mladih.

Partnerji
  • MKC Maribor
  • PontGroup
  • Erasmus +
  • Mestna občina Maribor
  • Mladi Maribor
  • Com
  • Republika Slovenija