Pobude
Število glasov
11
Lokacija pobude
Ozelenitev mesta
Opiši aktivnosti svoje pobude.
Postavili bi manjše visoke ali dvignjene grede, ki so za naš projekt najbolj praktične, saj jih lahko postavimo kjer koli. Lahko jih tudi prenašamo, če bi bilo treba. Posejali bi avtohtone slovenske, nekatere že pozabljene, sorte, kot so ptujska rdeča čebula, ptujski jesenski česen, motovilec žličar, fižol češnjevec ali pa ptujski maslenec, maslena koleraba, podolgovata in okrogla kranjska repa, paradižnik val, solate ljubljanska ledenka, bistra, posavka, leda idr. Poleg povrtnin bi lahko vzgojili tudi jagode in domača »Pehtina« zelišča, še posebej takšna, ki so primerna za čebeljo pašo, kar je v časih, ko so čebele vse bolj ogrožene, zelo pomembno. Poleg vrtičkov bi postavili mize in stole (za material bi uporabili »palete«, ki jih večja podjetja ne potrebujejo več), da se bi udeleženci lahko družili in klepetali, morda tudi v tujih jezikih, saj sta v ekipi dve jezikoslovki, ki se jima zdi to odlična priložnost za neformalno izobraževanje v zelo sproščenem vzdušju. V duhu varovanja in ohranjanja živali bi ob vrtovih postavili tudi hotel za žuželke, ob njem pa razlagalno tablo, s čimer bi spodbudili širše množice k učenju ter pritegnili pozornost otrok in družin. Občasno se bi tudi skupaj odpravili v naravo in nabrali zelišča, kot so regrat, kamilica, čemaž, arnika ipd.
Opiši katero potrebo lokalne skupnosti v Mariboru tvoja pobuda naslavlja.
Cilji projekta so: - oživitev mestnega jedra; - druženje različnih skupin ljudi skozi delo in zabavo; - ozelenitev mesta; - vračanje k naravi s sajenjem in vrtičkanjem; - obuditev avtohtonih slovenskih vrst zelenjave in sadja; - obuditev in krepitev vrednot, kot so solidarnost, sodelovanje, izmenjava znanj; - prodaja na drobno.
Opiši kje, za katero ciljno skupino in kako nameravaš promovirati svojo pobudo.
V sam projekt bi vključili ranljive skupine, kot so brezposelni in brezdomci (s katerimi članica ekipe že dela kot prostovoljka), ter vse zainteresirane prebivalce mesta, ki želijo sodelovati. Pridelke bi morda kasneje po simbolični ceni tudi prodali. Stopili bi v stik s slovenskimi podjetji in zadrugami (npr. Semenarna Ljubljana, Mariborska kmetijska zadruga, Kmetijska zadruga Radgona, podjetje Lušt ipd.) in se z njimi skušali dogovoriti, da nam v zameno za reklamo podarijo nekaj sadik ali semen njihove zelenjave, zelišč in sadja. Stopili bi v stik tudi recimo s čebelarji, pridelovalci zelenjave, kuharji, ki uporabljajo lokalne sestavine, da pripravijo kakšen dogodek v sklopu našega projekta. Projekt bi promovirali prek Instagrama, Facebooka, spletnih strani http://maribor.comoneurope.org/, https://mkc.si/ idr. in s člankom v časopisu.
Kakšen je pričakovan učinek tvoje pobude?
Pričakujeva več pozitivnih učinkov: - kvalitetno preživljanje prostega časa; - druženje in povezovanje različnih skupin ljudi; - oživitev in ozelenitev mesta; - spoznavanje in obuditev avtohtonih slovenskih vrst zelenjave in sadja.
Ali moraš povečati število članov ekipe za realizacijo svoje pobude?
Ne
Partnerji
  • MKC Maribor
  • PontGroup
  • Erasmus +
  • Mestna občina Maribor
  • Mladi Maribor
  • Com
  • Republika Slovenija